Azimet ÖZDEMİR MD

Kepçe Kulak

Kepçe Kulak

Kulak kenarlarının öne doğru açılması ve kulak kıvrımlarının oluşmaması ile kendini gösteren doğumsal  şekil bozukluğuna kepçe kulak deformitesi (prominenet ear) denir.

İşitme fonksiyonu normaldir.

Bu deformiteyi düzeltmek amacıyla yapılan işleme kepçe kulak düzeltilmesi ameliyatı denir.

Diğer estetik ameliyatlardan farklı olarak, bu ameliyatın, 5-6 yaşlarında, okul öncesi dönemde, yapılması önerilir.

Böylece çocukları oluşabilecek sosyal problemlerden korumuş oluruz.

Kulak gelişimi 5-6 yaşlarda, % 90 oranında tamamlanmaktadır. Ameliyata bağlı kulak gelişiminde herhangi bir değişiklik olmaz.

Ameliyatı Tekniği

Çok sayıda teknik olmasına rağmen temel mantık kulak kepçesinin normal haline getirilmesidir. En sık kullanılan teknikler açık(kulak arkasında yapılan kesi) ve iplerle yarım cm’lik kesi yapılarak düzeltmektir

Açık teknikte,kulak arkasından bir kesi yapılarak kulak kıkırdaklarına ulaşılır. Kulak kıvrımlarını oluşturmak için erimeyen katlayıcı nitelikte dikişler, bu kıkırdak yapıların içinden geçirilir. Eğer kulak yayvanı da öne doğru gelmiş ise bu kısmı kafaya yaklaştırıcı erimeyen dikişler atılır. Gerekirse, bir miktar fazla cilt çıkarılabilir. Kulak kepçesi arkasındaki doğal kıvrım kullanıldığından kesi izi zamanla kaybolur.

Çocuklarda genel anestezi, erişkinlerde ise lokal anestezi tercih edilir. Ameliyat sonrası hasta evine dönebilmektedir. Kafaya, kulağı içine alacak şekilde sıkı bir bandaj yapılır ve 1 hafta yerinde tutulur. Daha sonra 2 hafta süreyle tenisçi bandı kullanılır. Özellikle yatarken bu bandajın takılması önemlidir. Ciltte eriyen dikişler kullanıldığı için dikiş almaya gerek yoktur. Ameliyattan bir hafta sonra, hasta, okuluna veya işine dönebilir.