Azimet ÖZDEMİR MD

Dudak Estetiği

Dudak Estetiği

Dudak estetiği’ kavramı özünde yanıltıcıdır; çünkü bazı insanlar kalın veya yeterli dolgunlukta dudak ister iken bazıları da ince dudaklara sahip olmak isterler. Yani tüm tıp bölümlerinde olduğu gibi kişinin/hastanın öncelikle plastik cerrahına muayane olması çok önemlidir.

Hasta ve cerrah tüm alternatif tedavileri konuşarak ortak karar vermelidir. Genel olarak ‘dudak estetiği’ , ameliyatsız ve ameliyatlı yöntemlerle yapılabilir.

Ameliyatsız Yöntemler;

1) Botulinum toksin

En sık üst dudaktaki ‘sigara çizgileri’ni yok etmek için kullanılır.

Ayrıca bazı kişilerde gülme esnasında üst dudak yapısal olarak yüzün üst kısmına fazla kalktığından dişetleri belirgin görünür; Dişeti gülüşü(gummy smile) dediğimiz bu durum kişilerin çoğunda rahatsız edici bir durum yaratır.

Yaşın ilerlemesi ile alt dudak köşeleri aşağıya kayma eğilimi göstererek ‘üzgün ifade’ oluşur. Bunun nedeni alt dudağı aşağı çeken kasların daha aktif duruma gelmesidir. Bu kaslara enjeksiyon yaparak daha doğal görünüm elde edilir.

2) Dolgu(hyaluronik asit):

Dudakları ince olan kişilerde 4-12 ay kalıcılığı olan hyaluronik asit dolguları kullanılır.

Daha üzün süre kalıcılığı olan dolgu ürünleri olsa da bir çok problem(komplikasyon) yaratabilir.

 Ameliyatlı Yöntemler;

 1)Permalip uygulama;

Bu madde silikon elastomerden üretilmekte olup; yırtılma, kopma ve hacim kaybetme riski yoktur. Kalıcı olması ve lokal anestezi ile yapılabilmesi ise ekstra avantajıdır.

2) Yağ enjeksiyonu:

Dolgun ve doğal dudaklar için kişinin kendi yağ dokusundan transfer olduğundan en ideal yöntemdir. Ancak transfer edilen yağların erime riski ve bu nedenle 3-6 ay arayla 2-4 defa uygulamanın tekrar edilebilme olasılığı vardır.