Azimet ÖZDEMİR MD

Kılcal Damar ve Varis

Kılcal Damar ve Varis

Kılcal Damar Çatlakları ( Telenjiektazi veya spider anjioma/örümcek ağı)

Kılcal damar çatlamaları(telenjiektazi) yüz veya vücutta örümcek ağı(spider anjioma) şeklinde değişik büyüklüklerde kılcal damar genişlemeleridir.

Daha çok çocuk ve gençlerde görülür.

Gebeliklerde ortaya çıkabilir.

Kılcal damar çatlamaları hassas ciltlerde, cildi tahriş eden işlemler veya kremler sonrasında, kortizon kullanımına bağlı, bazı hormonsal ve genetik hastalıklarda görülebilir.

 Köpük ve sıvı Skleroterapi:                         

Varis pakelerinin çapına göre köpük skleroterapi ve sıvı skleroterapi yapılır.

Köpük skleroterapi:

Orta ve büyük boy varislerde kullanılan köpük skleroterapide sklerozan  ilaç hava ile karıştırılarak köpük haline getirilir ve damar içine verilir. Köpük kanla daha az karıştığından sıvı skleroterapiye göre daha etkilidir, ayrıca bacağa pozisyon vererek köpük istenen damara yönlendirilebilir. Daha etkili olduğundan, köpük skleroterapisi ile çok geniş varisler bile başarıyla tedavi edilebilir. Skleroterapide işlem kolay, pratik ve ağrısızdır. Ayrıca ek tedavi seansları gerektirebilir.
Sıvı skleroterapi

Kılcal varisleri olan hastaların büyük bir kısmında Renkli Doppler Ultrasonografi(RDU) ile kaçak yaratan daha derindeki damarlar görülebilir. Kılcal varisleri bir ağacın dalları olarak düşünürsek bu ağacın kökü olan ve asıl kaçağın kaynağı olan damar tedavi edilir.

Kılcal varislerin tedavisinde RDU’da bu besleyici dalların tesbit edilebilmesi önemlidir. Çünkü böyle bir dala skleroterapi uygulanırsa hem besleyici damar kapatılır hem de tek bir enjeksiyonla geniş bir sahadaki tüm kılcal varisler tedavi edilebilir.

Diğer tedavi yöntemleri

Uygun skleroterapi tedavilerinden sonra geriye kalan kılcal varisler için, ya da skleroterapi ile kapatılacak bir besleyici dalı olmayan kılcal varisler için “yüzeysel kılcal varis tedavileri ” uygulanmalıdır. Bu amaç için kullanılan bazı yöntemler geliştirilmiştir.

1. Yüzeyel Transdermal Lazer (Nd-YAG laser,Pulsed Dye Lazer, KTP Lazer, IPL, Diode Lazer):

 Günümüzde özellikle 3mm’den küçük kılcal damar çatlaklarında lazer yöntemi çok başarılıdır.

2. Radyofrekans(RF) ile termokoagulasyon