Azimet ÖZDEMİR MD

Dermoroller ve Dermopilling

Dermoroller ve Dermopilling

DermaRoller Tedavisi 

Cilt epidermis ve dermiş olmak üzere 2 tabakadan oluşur.

Epidermisin en üst tabakası olan stratum korneum yabancı maddelerin ciltten geçişini önler.

İlaç, krem, serum gibi maddelerin deriden emilimini ve dolayısıyla tedavi etkisini artırmak için ‘mikroiğneleme yöntemi’ kullanılmaya başlanmıştır.

Dermaroller Cihazı      

Dermaroller, bir silindir üzerinde sıralanmış mikroiğneleri olan bir alettir.

Standart dermaroller’da 0.1 mm çapında, uzunlukları 0.5-2.0 mm arasında değişen, 8 sıra halinde toplam 192 adet mikroiğne bulunur.

Bu silindir cilt üzerinde hareket ettirilerek mikrokanallar açılır.

Dermaroller’ın kullanım alanları

  • Akne(sivilce) izlerinin tedavisinde:

Akne tedavisinde kullanılan retinoik asit içeren kremler, dermaroller ile   beraber kullanılırsa, emilimleri yaklaşık 200 kat artar.

Bu nedenle akne sonrası kalan kırmızı akne benzeri izler çok daha hızlı ve başarılı şekilde tedavi edilebilir.

Derin akne izlerinde ise; 4 haftada bir yapılan uygulamalarla, özellikle geniş tabanlı ve çok derin olmayan izlerde %30-%70 başarı elde edilir.

Dermaroller iz tedavisinde çok etkili olmakla beraber, fraksiyonel lazer ya da PRP ile beraber yapıldığında çok daha etkin olduğu bilinmektedir.

  • Leke tedavisinde:

Leke tedavisinde bazı serumların emilimini artırarak lekelerin renginin açılmasına yardımcı olur. Ama PRP veya Fraksiyonel lazer ile birlikte kullanıldıgında etkinliği artar.

  • İnce kırışıklıkların giderilmesinde:

Hyalüronik asit içeren krem ve serumların etkinliğini artıracağından, ince kırışıklık tedavisinde de bu yöntem etkilidir.

  • Geniş gözenekli ciltte gözeneklerin sıkılaştırılması amacıyla

0.5-1mm’lik mikroiğneleri olan dermaroller ile 2 haftada bir en az 4 seans yapılan tedavi; gözeneklerin belirgin şekilde kapanmasına yardımcı olur.

  • Çatlak tedavisinde

1.5-2.0 mm mikroiğneli dermaroller ile tedavi edilmeli ve 4 haftada bir olmak üzere, asgari 4 seans tedaviye devam edilmelidir.

  • Stria tedavisinde

1.5-2.0 mm mikroiğneli dermaroller ile tedavi edilmeli ve 4 haftada bir olmak üzere, asgari 4 seans tedaviye devam edilmelidir.

  • Saç dökülmesinin tedavisinde

Saç dökülmesi tedavisinde sıklıkla dermoroller kullanılır. 2 haftada bir tedavi uygulamak gerekir. Saçlardaki dökülmenin belirgin şekilde azalması 4. seans sonrasında gözlenmektedir.

Selülit tedavisinde kullanımı

  • Dermaroller kullanılamayan durumlar

isotretinoin tedavisi kullanımı (akne tedavisi),bazı ilaçların kullanımında –(ışığa duyarlılık yaratan ilaçlar, doğum kontrol tabletleri),güneşle tetiklenen hastalıklar ( Lupus, porfirya) ,gebelik ve emzirme dönemlerinde, aktif enfeksiyonu olanlarda,aktif aknesi olanlarda, İz kalma riski olanlarda ( daha önce yapılan herhangi bir işlemde vücudunda iz kalmış olanlar),

  1. kanser hastası olan ve/veya bu amaçla kemoterapi ve/veya radyoterapi tedavisi görenlerde
  • Dermaroller tedavisi nasıl etkili olur?
  1. Dermaroller üzerindeki mikroiğneler 0.5-2.0 mm uzunluğundadır. Tedavi sırasında bu iğnecikler ciltte herhangi bir soyulma ya da yırtılmaya neden olmadan en dış tabakada mikrokanallar oluşturur. Mikrokanalların ciltteki temel etkisi, cilt üzerinden verilen emilimi zor maddelerin, emilimini artırarak tedavi etkinliğini güçlendirmektir.
  2. Mikrokanalların oluşumu, deride tıpkı bir yara oluşmuş gibi algılanır. Ciltte yara oluştuğunda salgılanan doku faktörleri vardır. Bu doku faktörleri sayesinde bağ dokusunu oluşturan kollajen ve elastin sentezi artar. Ayrıca yine yara iyileşme sürecindeki gibi mikrodamar sentezi olur. Bu sayede çok daha gergin ve sağlam bir cilt oluşur ve özellikle akne izlerinde belirgin düzelme gözlenir.
  • Dermaroller’ın etkisi ne kadar sürer ve kaç seans gerekir?

Dermaroller ile oluşan kanalların en üst kısmı ortalama 2 saat içinde kapanır. Kanalın tamamen kapanması ise 12-18 saat sürer. Eğer 0.5 mm gibi kısa iğneli bir dermaroller kullanılırsa tedavi 2 haftada bir tekrarlanır. Ama daha uzun iğneli bir dermaroller tedavisi yapılırsa 4 haftada bir tekrarlanır. Her şartta en az 4 seans tedavi yapılması önerilir.

  • Dermaroller nasıl uygulanır?

Dermaroller tedavisi, klinik şartlarında rahatça uygulanabilen basit bir yöntemdir. Akne izleri, yanık izleri ve çatlak tedavisinde, en az 1.5 mm’lik iğneli dermaroller kullanılır. İnce kırışıklık ve leke tedavilerinde  0.5mm’lik daha kısa iğneli dermaroller’lar tercih edilmelidir.

Uygulama öncesinde hastanın yüzü lokal anestezi kremi ile 30-45 dakika kadar bekletilir. Gerekirse ağızdan alınan ağrı kesiciler de önerilebilir. Uygulama yapılacak bölge, işlem öncesi dezenfektanla temizlenir. Dermaroller uygulama yapılacak bölge üzerinde yıldız şekli oluşturacak şekilde; her bir çizgiden ortalama 15 defa geçilmek şartıyla dikey, yatay, sağa ve sola oblik şekilde uygulanır. Tedavi esnasında kullanılan iğne uzunluğuna göre az veya çok noktasal kanamalar beklenir. Özellikle iz tedavisinde noktasal kanama beklenmelidir. Uygulama yaklaşık 15-20 dakika sürer.

Uygulama sonrası cilt serum fizyolojik ile temizlenir ve soğuk kompres uygulaması yapılır. Uygulama esnasında, hastalığa göre çeşitli tedavi edici serumlar kullanılabilir. İz/skar tedavisinde hyalüronik asit, leke tedavisinde bazı serumlar, büyüme faktörü ve C vitamini içeren serumlar kullanılabilir.

  • Tedavi sonrası bakım

Tedavi sonrasında eğer uygulama fazla basınç yapılarak uygulandıysa morluk oluşabilir. Bunun dışında en fazla iki gün süren kızarıklık görülür. Hastalara antibiyotik içeren kremler önerilebilir. Güneş koruyucu kremlerin(30-50 faktör) düzenli olarak kullanılmalıdır.

Kızarıklığın dışında yan etki beklenmez. Mikrokanallar çok kısa sürede kapandığından; işlem sonrası enfeksiyon oluşumu beklenmez.

Bu uygulamanın avantajları; faydasıyla maliyeti karşılaştırıldığında hesaplı bir tedavi olması, yan etki riskinin minimum olması, lazerle uygulama yapılamayan göz çevresi gibi küçük alanlara uygulama yapılabiliyor olması, her cilt tipine uygulanabiliyor olmasıdır.

  • Önemli uyarılar
  1. Kaliteli bir Dermaroller kullanılmalıdır: Kalitesiz cihaz kullanımı sonrasında iğnecikler koparak kişinin derisine yapışabilir.
  2. Başarılı bir tedavi için tek seans yeterli değildir.
  3. Özellikle iz tedavisinde diğer tedavi seçenekleri (lazer, PRP) ile beraber kullanılması etkinliği artırır.
  4. Eski izlere göre yeni izler tedaviye çok daha iyi yanıt verir.
  5. Cihaz tek uygulamalıktır. Aynı cihaz kesinlikle başka hastaya kullanılmamalıdır.
  • Uygulamanın temiz ve steril koşullarda yapılması önemlidir.