Azimet ÖZDEMİR MD

Botulinum toksin

Botulinum toksin

Mikro botulinum toksinin, normal botulinum toksin farkı nedir?

Mikro Botulinum toksin tekniği son yıllarda  ince çizgiler ve kırışıklıkların tedavisinde kullanılmaya başlandı.

Normal Botulinum toksin dozu azaltılarak direk deri içerisine enjekte edilir.

Normal  Botulinum toksin ise direk kasa yapılmaktadır.

Yani mikro Botulinum toksinde hedef cilt olup cildin kasla bağlantısı engellenmektedir.

Kullanım alanları?

Mikro Botulinum toksin; göz çevresi, alında, yanak ve üst dudak çizgileri, çene kenarlarına, boyun ve dekolte bölgesi kırışıklıklarına uygulanabiliyor.

Mikro Botulinum toksin daha yüzeysel bir tekniktir, etkisi süresi 3-4 ay kadardır.

Botulinum Toksin: Clastridium botulinum toksinden labaratuvar koşullarında üretilmiştir. Etkisini kas-sinir kavşağını 3-6 ay süreyle bloke ederek gösterir. Piyasada 10’dan fazla botulinum toksini mevcut olup bunlardan yalnıca 3 tanesiinin FDA onayı vardır; ABD allergan firmasının ‘botox’u, Fransa İpsen firmasının ‘disport’u (ingiltere de üretiliyor) ve Almanya Merz firmasının ‘Xeomin’ (bu son marka Türkiye’de bulunmamaktadır. FDA onayı olmayan ürün isimleri ise ‘Masport,Nabota,Myobloc,Lantox,Prosigne,Neurorox,Botulax vs’ sayılabilir.

Böylece alın, göz çevresi(kaz ayakları gibi), sigara çizgileri,boyun çizgilerini büyük oranda yok eder. 6 ay arayla düzenli kullanımında etkinliği ve etki süresi artmaktadır.Diğer kullanım alanları; koltuk altı-el-ayak terlemeleri, diş sıkma ve gıcırdatma, Nefertiti botoksu(yada masseter kas botoxu; yüzü incelterek jawline çizgisini belirginleştirir), migren ağrılarında 31 noktaya enjeksiyon yapılır.

Dozu azaltılarak(mikrobotox) yüzün diğer kırışıklıklarında da kullanılır. Ayrıca gummy smile (yalancı dişeti gülüşü), kaş kaldırma, saç dökülmesi, blefarospazm, baldır kası inceltme(gastroknemius) ve tortikollis gibi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi’nde uygulama alanları da vardır.

İlacı etkisi 24 satte başlar 72 saatte artar ve 7-10 günde belirgin hale gelir. Bu nedenle rötüş uygulama 10-15 gün içinde gerekirse yapılmalıdır.

12 haftadan önce ekstra uygulama (ilk 15 gün hariç) antikor oluşup botulinum toksinin etkisini azaltacağı veya engelleyeceği için önerilmez.

Temel kriter ilk kez ilaç uygulanan kişilerin 3 aydan sonra problemleri başladığı zaman yeniden uygulama yaptırması, daha sonraki uygulamalar 4-6 ay sonra yapılması, düzenli uygulanan kişilerde ise bu etkinin 8-10 ay devam etmektedir.Uygulama Tedavi bölgesi, önce temizlenerek, lokal aneztezi yapan krem uygulanır ve ortalama 10-15 dakika bölgenin cildin uyuşması beklenir; İlaç çok ince uçlu özel iğneler ile belirlenen noktalardan kas içine enjekte edilir. Uygulama esnasında hastayı rahatsız eden bir ağrı şikayeti oluşmaz.

Hasta yatırılmaz, yarı oturur pozisyona getirilir. Enjeksiyonlar, 30 G’lık iğnelerle kas içine 30-45 derecelik açıyla uygulanır.Her noktaya ortalama 4-7 Ü ilaç enjekte edilir (bu dozu doktorunuz değiştirebilir).

Botulinum Toksin genel riskler ve komplikasyonlar:Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, morluk, şişlik(1-2 gün) nadiren sürebilir.Geçici Baş ağrısı (1-4 gün görülebilir), diplopi(çift görme), ptozis(göz kapağı düşüklüğü): zamanla düzelir.

Pitosiz çözülene kadar hasta için çok can sıkıcı bir durum olup ithal edilen bazı damlalar ve enjekte edilen bazı anti-toksin ile sorun çözülebilir.

Enfeksiyon ise yok denecek kadar az görülür.