Azimet ÖZDEMİR MD

Meme Kanseri ve Sonrası

Meme Kanseri ve Sonrası

Meme Kanseri sıklığı ve mortalite (ölüm) riski nedir?

Kadınlar arasında en sık görülen kanser türüdür.

8-12 (bilimsel yayınlarda farklılık vardır) kadından birinde meme kanseri riski vardır.

Yapılan bir araştırmada meme kanseri görülen 4 hastadan 1 tanesinde mortalite riski yüksektir.

Meme kanseri riskini artıran faktörler nelerdir?

İleri yaş, ailede meme kanserli kadın olması, bazı kanser öncülü hatalıklar (DCİS, LCİS, benign atipik proliferasyon),ilk gebeliğin 40 yaş üstünde olması.

Diğer daha az önemli risk faktörleri ise; erken yaşta ergenlik (menarş), geç yaşta menapoz, obesite ve hiç doğum yapmamak (nulliparite).

Meme kanserinin genetik yönü var mıdır?

Evet, % 4-9 olguda genetik olduğu tahmin edilir. BRCA1/BRCA2 gen mutasyonu olan kişilerde yaşam boyu meme kanseri riski %85’dir.

Meme kanserinden korunma yöntemleri nelerdir? 

1)Yaşam biçimi: Özellikle A ve C vitamininden zengin taze meyve ve sebze tüketmek, hayvansal yağları azaltmak, daha fazla posalı gıdalar tüketmek, -tuzlu ve konserve yiyecekleri azaltmak, sigara içmemek, obesiteden kaçınmak, alkolden uzak durmak.

2)20 yaşını geçmiş her kadın, ayna karşısında, banyoda ve sırtüstü yatarken en azından ayda bir kez adet (mens) sonrası 7-10 gün içinde kendi muayanesini yapmalıdır:

Önce ayna karşısına geçilir; Kollar yukarı doğru kaldırılır. Her iki memede düzensizlik, deri çekintisi/çöküntü ve meme ucunda değişiklik (yara, kabuklanma, çekilme) olup olmadığını kontrol edilir.

Daha sonra eller yanlara getirilir, düzensizlik ve cilt çekintisi olup olmadığını kontrol edilir. Sonra ellerinizi kalçalarınızın üzerine koyarak kuvvetlice aşağı bastırılır, göğüs kasları kasılarak tekrar kontrol edilir.

Duş esnasında: Memede kitle ve düzensizlik olup olmadığını kontrol etmek için:

Ayakta, sol meme muayene edilirken sol el başın üzerinde tutulur. Sağ elle yukarıdan aşağıya doğru, sol memeyi bastırarak muayene edilir.

Memenin dış tarafından meme başına doğru, sağ eli sol memenin üzerine bastırarak, daire çizecek şekilde sol memenin üzerine bastırılarak gezdirilir. Aynı işlemleri sağ meme için de sol el kullanarak yapılır.

Sırt üstü yatarken: Sağ meme muayenesi için sağ omuz altına yastık yerleştirilir. Sağ el başın arkasına konulur. Sol elle meme yukarıdan aşağıya, dıştan meme başına doğru ve daire çizecek şekilde (duş alırken olduğu gibi) muayene edilir. Her iki memenin uçlarını nazikçe sıkılır. Meme ucundan akıntı olup olmadığını, oluyorsa açık renkli mi, kanlı mı olduğu kontrol edilir.

3)40 yaşına kadar 2-3 yılda bir kez, 40 yaş sonrası yılda bir kez doktor muayanesi yapılmalıdır. Doktorunuz muayane sonrası sizden meme ultrasonu (USG) ve/veya meme röntgeni (mammografi), kan tahlilleri ve gerekirse biopsi isteyebilir.

Erken tanı ve tedavinin önemi nedir?

Tüm kanserler gibi meme kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Beklenen yaşam süresini(survive) uzamaktadır.

Meme Kanserinin tedavisi nedir?

Çok çeşitli tedavi/cerrahi protokolleri vardır. Cerrahınız ayrıntılı bilgi verecektir.